Författararkiv: Kristina Lillpers

Röjning av gammal slåtteräng

Vi försöker restaurera en gammal slåtteräng som inte har varit slagen på många, många år. Hallon, sly och fräken har tagit över. Med hjälp av röjsåg och en liten slåtterbalk har vi rensat undan det värsta. Så mycket gräs att ta hand om blir det inte i år. Fint blir det när odlingsrösena börjar synas. Nästa år hoppas vi på många ängsblommor.

Försommar

Sommaren kommer med rasande fart, och det är svårt att hinna med alla upplevelser i naturen. I början av månaden åkte vi fortfarande skidor på Koppången, och nu har redan premiärdoppet i Orsasjön skett. Skidorna har bytts mot cykel.

Jag har förberett sommarens guidade turer. I år är två olika cykelturer och en vandring datumsatta. Övriga turer ordnas efter förfrågan.

Havtornen har blommat över. Blommorna är oansenliga, men nu kan man ana början till små bär. Vi har fyllt på flis runt buskarna. Flisen skyddar bra mot gräs och ogräs.  I september ska bären skördas, och då kommer vi även att ha självplock.  För den som redan nu är sugen på havtorn finns en del djupfrysta kvar från förra året. Prova gärna receptet på snabbglass som fanns i senaste numret av ”Med mera”.  Jättegod!

I år har vi ingen plantering i skogen, men vi har kört hem ved som vi högg i höstas innan snön kom. Sen finns röjning som också måste göras.

 

Koppången levererar: En vit sagovärld!

Just nu är hela Orsa kommun täckt av ett tjockt lager snö, och man behöver egentligen inte åka bil någonstans för att kunna ta en skidtur. Ibland är det emellertid roligt att uppleva det magiska vinterlandskapet ”Uppe på skogen”. I dag har vi varit till Koppångens naturreservat som visade sig från sin mest sagolika sida. Snödjupet var långt över metern, och träden var alldeles vita. Byggnaderna som syns på några av bilderna finns i Blomtäkts fäbod som ligger inne i reservatet.