Fäbodrundan

Orsa har cirka 100 fäbodar. De flesta är flera hundra år gamla. Vissa brukas på traditionellt sätt, andra har numera endast inhägnade betesdjur, ytterligare andra har blivit fritidsboenden och en del har förfallit.

På denna cykeltur passerar vi, och stannar vid, ett antal fäbodar öster om Orsa. Du får lära dig mer om fäbodkulturen, vi beundrar de gamla timmerhusen och ser hur naturen har påverkats av djurens bete. Vi kommer också att upptäcka många spår av människornas odlarmöda, samt se hur nutida småskaligt skogsbruk bedrivs. Under högsommaren brukar vägdikena vara översållade med vackra blommor, så turen blir förhoppningsvis en riktigt vacker upplevelse.

När: 2 juli, 3 juli, 9 juli och 10 juli. Andra dagar efter överenskommelse.

Vem passar turen för:  Man bör vara van att cykla lite längre sträckor. Underlaget är till största delen grusvägar i ganska flack terräng. En vanlig standardcykel fungerar fint.

Var och hur: Turen startar på parkeringen vid STF Orsa Vandrarhem klockan 13 och vi är tillbaka cirka klockan 17. Sträckan är ungefär 30 kilometer. Medtag vatten. Eftermiddagsfika med kaffe/te/saft och smörgåsar som gästerna brer själva intas på någon vacker plats. Brödet är hembakat och påläggen består av lokala delikatesser.

Cykelhjälm är obligatorisk. Vi har hjälmar att låna ut.

Pris: 450 kronor. Guidning och fika ingår.

Anmälan senast klockan 10 dagen före turen till: 070 305 05 24.

Välkomna!

Backnejlika